Spritzgießen, Schaumspritzgießen, Lackieren & Zusammenbau Ihrer Kunststoffgehäuse und technischen Komponenten

« Zurück

Glans ontstaat niet alleen door wrijving: heat/cold-techniek bij spuitgieten

Heat-cold met en zonder bw2 185x9030 Apr. 2021

Als er zeer hoge eisen worden gesteld aan een mooi (glanzend) oppervlak van kunststof spuitgietproducten is standaard spuitgieten niet meer genoeg. Voor kunststof producten met een kwalitatief hoogstaand glanzend oppervlak investeren wij in de zogenaamde HEAT/COLD-techniek.

Bij spuitgietproces wordt de hete, vloeibare, kunststof in de relatief koude vormholte van de matrijs gespoten. Een koele matrijs zorgt er mede voor dat de kunststof stolt tot een ‘vast’ product. Hoe te sneller de kunststof stolt, des te sneller kan het product uit de matrijs genomen worden en kan de matrijs opnieuw gevuld worden met nieuwe kunststof. Ook hier geldt: tijd is geld.

Het temperatuurverschil tussen de hete vloeibare kunststof en de koele matrijs kan echter zorgen voor een aantal ongewenste effecten, waaronder het ‘dof’ worden van de oppervlakken van het product. Zo wordt de temperatuur van de matrijs altijd een compromis tussen oppervlaktekwaliteit en kosten.

Door de matrijs tijdens het vullen juist een hogere temperatuur te geven, ontstaat een product met een (hoog-)glans oppervlak. Met behulp van de HEAT/COLD-techniek wordt de matrijs na het vullen actief gekoeld, zodat de benodigde productietijd per product weer wordt verkort. En dat is dan weer gunstig voor de productprijs van een glanzend spuitgietproduct!

De foto boven dit artikel illustreert het verschil goed: hetzelfde spuitgietdeel gemaakt zonder en met HEAT/COLD-techniek.

Ongewenste effecten zw

Stelt u hoge eisen aan de zichtvlakken van uw kunststof producten? Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die de HEAT/COLD-techniek daarvoor kan bieden? Onze engineers kunnen er alles over vertellen

« Zurück

Think plastic, think Pekago!

Nehmen Sie Kontakt auf
Scroll to top