Spritzgießen, Schaumspritzgießen, Lackieren & Zusammenbau Ihrer Kunststoffgehäuse und technischen Komponenten

« Zurück

"Kunststof is essentieel voor het behalen van CO2-doelstellingen in de aerospace"

Thorsen Hermann 150 x 75.png05 März 2020

“Ik durf wel te zeggen dat kunststof een steeds grotere toekomst heeft in de lucht- en ruimtevaart. Kunststof heeft belangrijke eigenschappen waar traditionele vliegtuigmaterialen zoals aluminium niet tegenop kunnen". Aan het woord is Hermann Thorsen, onze key-account manager Aircraft Interiors. In deze blog vertelt hij over de toepassingen van kunststof in de luchtvaart.

"Kunststof heeft belangrijke eigenschappen waar traditionele vliegtuigmaterialen zoals aluminium niet tegenop kunnen. Bovendien zijn veel kunststoffen lager in gewicht; een lichter vliegtuig heeft minder brandstof nodig en dat is in deze tijd waar energieverbruik onder een vergrootglas ligt, een enorm voordeel. Ook andere trends in de luchtvaartindustrie dragen bij aan de toename van het gebruik van kunststof”. Aan het woord is Hermann Thorsen, onze key accountmanager Aircraft Interiors. Hermann heeft sinds 2010 de aerospace-klanten van Pekago onder zijn hoede en is goed thuis in deze internationale markt. Linkedin logo.jpg


   
In 2015 arriveerde de eerste Boeing 787 Dreamliner in
   Nederland.
Dit toestel was het eerste verkeersvliegtuig
   voor lange afstanden dat voor maar liefst 50% van
   kunststof is gemaakt, in plaats van het veelgebruikte
   aluminium.

   Naast het feit dat het toestel heel licht is
   en dus minder kerosine verbruikt, biedt het een
   comfortabel gevoel aan de passagiers: het kunststof in
   de romp is zo sterk dat de binnendruk in het vliegtuig
   hoger kan zijn dan bij andere toestellen. De hogere
   binnendruk benaderd de luchtdruk waar we gewend
   zijn op de grond, en is daarom prettiger voor de
   reizigers en het personeel. Tevens is de lucht in het
   toestel schoner, en heeft een hogere luchtvochtigheid,
   waardoor men minder snel droge ogen krijgt.

   Ook Airbus heeft inmiddels toestellen met een
   vergelijkbaar klimaat; bijvoorbeeld de A350.

                        .

.


Boeing_787_Dreamliner

Interieurdelen en vitale delen:
verschillende kunststoffen

Man in vliegtuig 125x85.png“Kunststof wordt inmiddels alom toegepast voor zogenaamde interieurdelen, dat zijn spuitgietdelen die voor passagiers van het vliegtuig zichtbaar zijn. Maar ook achter de wanden zijn kunststof onderdelen terug te vinden: dit zijn veelal technische spuitgietdelen zoals brackets en onderdelen voor klimaatbeheersing. Voor zogenaamde ‘vitale’ onderdelen van het vliegtuig wordt doorgaans composiet gebruikt, een materiaal dat Pekago niet toepast; dat is de expertise van andere bedrijven. Voor het spuitgieten van vliegtuig-interieurdelen worden veelal high performance plastics zoals PEI, PEEK, PC en PPS” gebruikt”.

High Performance materialen

Hermann vertelt enthousiast verder: “Deze high performance kunststoffen voldoen aan de hoge eisen die de luchtvaart aan materialen stelt op het gebied van bijvoorbeeld FST (fire, smoke and toxicity). Vliegtuigen - en dus ook de toegepaste kunststofdelen - moeten zoveel mogelijk brandwerend zijn en mogen bij extreme omstandigheden niet of zo min mogelijk giftige dampen of rook afgeven; dat zou rampzalig zijn. Voordat een vliegtuigbouwers met een leverancier/producent in zee gaat, wordt altijd de online IAQG OASIS -database geraadpleegd. Deze database bevat een lijst van gecertificeerde bedrijven die voldoen aan de eisen van de luchtvaart. Als toeleverancier heb je dan ook echt niet genoeg aan een ISO9001-certificering; de luchtvaartindustrie vereist het veel uitgebreidere AS9100”.

“Aan de afwerking van spuitgietdelen voor de luchtvaartindustrie worden speciale eisen gesteld. Als spuitgietdelen gelakt moeten worden, moet ook de lak aan die eisen voldoen. De aerospace-branche stelt daar steeds hogere eisen aan. Zo is voor alle interieurdelen watergedragen lak het voorschrift. De zware eisen in de luchtvaart geven een boost aan o.a. de ontwikkeling van high performance kunststoffen en aan speciale lakken op waterbasis.

.

Matrijs wcpot 125x85.pngEen matrijs voor het spuitgieten
van de kunststof bekleding van een

toiletunit in een Airbus A330 NEO

.

.

Beleving

“Het overgrote deel van de interieurdelen wordt na het spuitgieten daadwerkelijk gelakt. Dat draagt bij aan de functionaliteit van het product, maar ook aan een mooi en luxe uiterlijk, wat weer belangrijk is voor de beleving van passagiers. De trend in de luchtvaart is dat vliegtuigmodellen minder snel vervangen worden. Maar in een ‘verouderd’ toestel naar je bestemming vliegen, daar voelt niemand zich goed bij. Daarom worden deze toestellen steeds vaker ‘ge-refurbished’, inwendig gerenoveerd, met nieuwe frisse interieurdelen, soms zelfs in kekke kleurtjes!” zegt Hermann met een knipoog. “Het refurbishen van toestellen biedt kansen voor kunststof-spuitgietbedrijven. Maar daarbij staan marges onder druk zodat know-how, efficiency en first-time-right belangrijker zijn dan ooit. Gevolg: er worden hoge eisen gesteld aan de toeleveranciers”.

Luchtvaart, milieu en groei

“Het zal niemand ontgaan zijn dat er heel kritisch gekeken wordt naar de milieu-aspecten van luchtvaart,” gaat Hermann verder. “Onder het kritisch oog van de publieke opinie heeft de luchtvaartbranche zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2050 terug te brengen naar de helft van het niveau van 2005. 2050 is ver weg, maar toch is dat een heel ambitieuze doelstelling, zeker omdat de voorspellingen zijn dat luchtvaart in de komende decennia alleen maar hard zal groeien. Dat geldt zowel voor het aantal gevlogen kilometers, het aantal passagiers als het aantal vliegtuigen. Boeing en Airbus verwachten tot 2036 ieder zo’n 35.000 toestellen te gaan verkopen.Die ambitieuze doelstelling voor de CO2-uitstoot biedt heel veel kansen voor toepassingen van spuitgietdelen, gemaakt van lichte kunststoffen”.

Elders op onze website vertellen onze collega’s Bart en Erik over de AS9100-certificering in onze praktijk, het lakken van kunststof in het algemeen en het gebruik van watergedragen lak op kunststof in het bijzonder.

            

Erik-Janssens-ui-4kant.jpg Bart-Bilderbeek-ui-4kant.jpg
Erik Jansen
voorman Finishing
Linkedin logo.jpg
Bart Bilderbeek
productiemanager
Linkedin logo.jpg

.

.

   
   .

   “Wist je trouwens dat er ook kunststofdelen de ruimte
   in gaan? In satellieten zitten bijvoorbeeld kunststof
   onderdelen in isolatieblokken en zonnepaneel- of
   platformsystemen. Net als voor kunststof onderdelen
   van vliegtuigen, geldt dat de delen in een satelliet
   bestand moeten zijn tegen bijvoorbeeld brand, corrosie,
   zware trillingen en zelfs straling”.

.
ISS 125x85.jpg

« Zurück

Think plastic, think Pekago!

Nehmen Sie Kontakt auf
Scroll to top