Spuitgieten, TSG, lakken en assembleren van uw kunststof behuizingen en technische componenten
VACATURES

HomeNieuws

« Terug

Finishing van kunststof behuizingen zet de puntjes op de “i”

22 mrt 2019

Onze afdeling Finishing draagt zorg voor de afwerking van spuitgietproducten, het voorbereiden van producten die gelakt moeten worden, voor montage en voor het verlijmen van onderdelen. Wilbert Diepstraten, al bijna 25 jaar bij ons in dienst, vertelt over zijn ambacht.

Hoewel steeds minder van onze producten geschuurd hoeven te worden voordat ze voorzien worden van lak, wordt er toch nog heel wat afgeschuurd in onze fabriek: "Het productieproces en de gebruikte kunststoffen zijn in de loop van de tijd steeds meer verbeterd. Hierdoor is het oppervlak van de kunststof producten in steeds meer gevallen al geschikt om een goede hechting van de lak te waarborgen”, aldus Wilbert. “Maar omdat Pekago steeds meer technisch complexe producten maakt die wel gelakt moeten worden, zijn we toch nog alle dagen aan het schuren. Het productieproces en de gebruikte kunststoffen zijn in de loop van de tijd steeds meer verbeterd. Hierdoor is het oppervlak van de kunststof producten al veel vaker geschikt om een goede hechting van de lak te waarborgen”, aldus Wilbert, "maar omdat Pekago steeds meer technisch complexe behuizingen maakt die wel gelakt moeten worden, zijn we toch nog alle dagen aan het schuren”.

.

Op de afdeling Finishing worden de gemaakte spuitgietproducten verder afgewerkt en worden de puntjes op de “i” gezet, indien nodig. “Als bijvoorbeeld de zogenaamde aanspuitingen niet direct bij de spuitgietmachines (kunnen) worden verwijderd, is dat een klus voor mijn collega’s en voor mij. Soms laat de aanspuiting ook een ‘lelijke’ plek achter, die wij dan meteen wegwerken door bijvoorbeeld schuren, frezen of zelfs plamuren, hoewel dat laatste niet zo veel meer voorkomt”. 

Finishing is een ambacht

Tijdens zijn lange dienstverband heeft Wilbert een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. De Finishing van kunststofproducten kan echt nog wel als een ambacht worden gezien. Wilbert wordt dan ook vaak geraadpleegd voordat afspraken over de afwerking met de klant worden gemaakt. “Goed voorbereid, niet impulsief en nauwkeurig werken is ontzettend belangrijk in de finishing. Als er een fout wordt gemaakt, is het product meestal verloren en moet het worden weggegooid. Stel je bijvoorbeeld voor dat een stukje van een behuizing net even anders wordt geschuurd dan de rest: daardoor hecht de lak op dat stukje anders of onvoldoende en ontstaat er een vlek of een ander kwaliteitsprobleem. Dat kunnen we niet hebben en dat is ook het eerste wat ik vertel aan nieuwe collega’s. “

Ook het gebruik van het juiste schuurpapier is ontzettend belangrijk, hoe banaal dat ook klinkt. Te grof schuurpapier maakt bijvoorbeeld krassen die juist door het lakken worden benadrukt. Lijkt het product voor het lakken op het oog nog goed in orde, blijkt dan ineens na het lakken dat het vol krassen zit. Terecht accepteren onze klanten dat niet, dus kan zo’n product zó in de afvalcontainer”.

Net als met schilderwerk thuis moeten kunststof behuizingen na het schuren ontvet worden. “Dat doen we vrijwel altijd met alcohol. Soms worden producten zelfs twee maal geschuurd en opnieuw ontvet. Tussendoor worden de producten, vooral die die gemaakt worden van het materiaal ABS, ook nog antistatisch schoongeblazen, omdat stof natuurlijk ook slecht is voor een mooie laklaag”.

Oppassen voor elektromagnetische afscherming

“Afhankelijk van de wensen van de klant gaan we na het eventueel schuren verder met het afplakken van de producten. Niet alle producten moeten immers volledig gelakt worden: soms lakken we alleen een sierrand of een logo op een behuizing die verder niet gelakt hoeft te worden. Delen die niet gelakt mogen of hoeven te worden, worden afgeplakt met tape of een sjabloon.

Soms mogen sommige stukken zelfs absoluut niet van lak worden voorzien. Zo maken we producten die aan de binnenkant voorzien worden van een koperlak (voor geleiding van elektriciteit), waarna de buitenkant ‘gewoon’ gelakt moet worden. De ‘gewone’ lak mag dan niet over de koperlak komen, want dat verstoort de werking van het koper”, vertelt Wilbert, “Om te voorkomen dat beide lakken elkaar raken, wordt de ‘koperen’ binnenzijde van zo’n kunststof behuizing bijvoorbeeld afgeschermd met een mal, voordat de buitenkant wordt gespoten. Het plaatsen en bevestigen van die mallen is dan weer het werk voor Finishing”.

Verlijmen, controle en afwerking

Na het lakken komen de behuizingen weer terug bij Finishing. Daar wordt dan eerst, indien nodig, de maskeertape verwijderd. Wilbert gaat verder: “Veel van de producten die op onze afdeling komen, worden daarna nog verder bewerkt. Als onderdelen aan elkaar bevestigd moeten worden, wordt vaak siliconen- of 2-componenten-lijm gebruikt. Welke van de twee, dat is afhankelijk van de functie: siliconenlijm zorgt bijvoorbeeld voor een veel betere afsluiting. Voor het bevestigen van een pakking in het product is 10-seconden-lijm dan weer het meest geschikt. Verder lijmen we vaak nog losse onderdelen in de behuizingen, zoals een versteviging of schroefplaatjes waar later weer andere delen op bevestigd kunnen worden. ”.

“Als het product helemaal klaar is, vindt nog een kwaliteitscontrole plaats, waarna de behuizingen volgens instructies van de klant worden verpakt. Daarna is het klaar om uitgeleverd te worden”.

Wilbert, zijn collega’s en hun vakmanschap zorgen er voor dat aan de complexe eisen die onze klanten qua functie en vorm stellen aan hun producten, direct na het spuitgieten en onder hetzelfde dak kunnen worden voldaan.

Benieuwd naar wat zij voor uw product kunnen betekenen? We denken graag met u mee. Bel (013-530 80 77) of e-mail ons voor informatie.

« Terug

Think plastic, think Pekago!

Neem contact op
Scroll naar boven